De historische Molen van Sloten ondergaat momenteel een ambitieuze transformatie naar een energiezuinig monument. We spraken erover met Theo IJpma, vertegenwoordiger van de molen.
Wat maakt deze plek zo bijzonder?
“De Molen van Sloten is een poldermolen in het eeuwenoude dorp Sloten, net binnen de gemeentegrens van Amsterdam en niet ver van Schiphol. Het is een achtkantige, rietgedekte, eikenhouten stellingmolen op een stenen voet. Gesitueerd aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, zorgt de molen samen met het Akergemaal voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden. De Molen van Sloten is een van de weinige dagelijks toegankelijke ‘werkende’ molens in Nederland. In de molen is alles te zien over de molentechniek en de geschiedenis van Sloten en Oud Osdorp.”
Wat was voor Molen van Sloten de belangrijkste drijfveer om te verduurzamen?
"We hadden eigenlijk drie belangrijke drijfveren. Ten eerste wilden we langdurige duurzaamheid ontwikkelen voor onze stichting. Daarnaast was het verlagen van onze vaste lasten door vermindering van energiegebruik een praktisch doel. En natuurlijk wilden we ook ons steentje bijdragen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen."
Wat is er zoal uitgevoerd aan duurzame maatregelen?
"We hebben al verschillende maatregelen gerealiseerd, zoals vloerverwarming en spouwmuurisolatie. De zonnepanelen met accu’s zijn net geïnstalleerd en we zijn nu ook van start met het eerste deel van het isolatieglas. Het resterende glas volgt over twee maanden.
In het tweede deel van het project, dat gepland staat voor begin 2026, gaan we warmtepompen plaatsen, plafondisolatie aanbrengen en een terugwinventilatiesysteem installeren. Dit tweede deel is wel deels afhankelijk van het vinden van sponsoren."
Wat heeft u geleerd van het traject?
"De belangrijkste les is: bereid je goed voor. De Groene Grachten hielp ons hierbij door de plannen te ontwikkelen. Ze hielpen bij het selecteren en uitwerken van de verduurzamingsmaatregelen en het opstellen van een begroting. Ook verzorgden ze het DuMo-advies dat meegestuurd moet worden met de aanvraag voor de DuMaVa subsidie. Daarnaast loont het om aandacht te besteden aan details en het project in behapbare stappen op te knippen. Dat maakt zo'n omvangrijk project veel beter te managen."
Waar bent u het meest trots op?
"Ik ben het meest trots op het feit dat na alle voorbereiding en het doorlopen van een ingewikkeld subsidietraject er nu werkelijk realisatie plaatsvindt. Het is geweldig om te zien hoe de plannen werkelijkheid worden."
Welke tips geeft u anderen mee die aan de vooravond staan van de verduurzaming van hun monument?
"Bereid je goed voor, dat is het allerbelangrijkste. Doe dat zelf, maar maak vooral ook gebruik van een goede adviesorganisatie. Hun expertise kan je veel tijd, geld en frustratie besparen."
Tot slot, heeft u nog een leuk weetje over de Molen?
Benieuwd naar de werking en historie van de poldermolen? Kom dan kijken in de Molen van Sloten. Dankzij een glazen vloer in de kap zolder en een glazen pui om de onderbonkelaar is de werking geweldig te zien. Op zolder zie je hoe de molenaars vroeger leefden en op de begane grond leer je hoe het zit met het drooghouden van de polders.