Wij delen kennis.
Met én van elkaar leren! Onze kennis van het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden is verzameld op één centraal platform.
We bieden diverse tools en organiseren lezingen, trainingen en events. Rond het platform is een actieve community ontstaan van meer dan 50 gemeenten, drie provincies en tientallen kennisinstellingen en belangenorganisaties. Zij kunnen hiermee hun informatie breed verspreiden richting historische pandeigenaren.
Kennisdatabase
Eén database met onze kennis en ervaring van het verduurzamen van historische panden.
De Groene Menukaart
Ontdek welke maatregelen geschikt zijn voor het verduurzamen van jouw pand.
Duurzaam Monument
Gratis online adviestool voor het verduurzamen van monumentale panden.
Duurzaamheid & Ruimte
Inzicht in de kansen, kosten en aandachtspunten voor het verduurzamen van de omgeving.
'De Groene Grachten is de eerste stap op weg naar duurzame historische gebouwen in Nederland. Juist deze panden - die in zekere zin heel duurzaam zijn, omdat ze vaak al eeuwen bestaan - moeten ook mee met de tijd.'
Onze producten.
Kennisdatabase
Voor professionals
Onze kennis en ervaringen komt samen in een centrale kennisbank. De database vormt een betrouwbare en onafhankelijke basis waar vandaan wij, via tools en platforms, informatie over verduurzaming van historische gebouwen ontsluiten voor monumenteigenaren, erfgoed professionals, ambtenaren en vele anderen.
De database bevat:
- 250+ Gevalideerde maatregelen
- 200+ Voordelen
- 300+ aandachtspunten
- 400+ Foto’s en illustraties
- Kosten kentallen per maatregel
- Besparingstools
- Wet en regelgeving per aangesloten gemeente
- Subsidies en financiering per aangesloten gemeente
tool
Zelfscan Duurzaam Monument
Voor woningeigenaren
Met de Zelfscan Duurzaam Monument geven we inzicht in de duurzame maatregelen voor monumenten en hoe eigenaren deze kunnen financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering. De Zelfscan Duurzaam Monument onderscheidt zich van andere online adviestools doordat de tool zich specifiek richt op de monumenteigenaar, die vaak niet geholpen is met de standaard adviesmodules. Door de Zelfscan Duurzaam Monument te doen ziet de monumenteneigenaar dat er duurzame mogelijkheden zijn, dat deze lonen en gefinancierd kunnen worden met voordelige regelingen.
De voordelen:
- Toegankelijke en eenvoudige manier voor monumenteigenaren om te filteren welke maatregelen mogelijk passen bij hun situatie en woning.
- Stimuleert monumenteneigenaren een DuMo advies aan te vragen op monumenten.nl.
- Verwijst na afronding bezoekers naar De Groene Menukaart van uw gemeente voor informatie over maatregelen, vergunningen en subsidies.
- Jaarlijks ontvangt u een rapportage van de data. Dit rapport geeft u onder andere inzicht in de uitgevoerde maatregelen en interesses van monumenteigenaren in Nederland en uw gemeente.
De Zelfscan is eind 2020 ontwikkeld en gelanceerd in samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds en heeft een plek op de website monumenten.nl en hetplatform van De Groene Menukaart.
Tool
Duurzaam monument
Voor professionals en overheden
Om de gezamenlijke doelstelling van 40% CO₂-reductie in 2030 en 60% in 2040 over de gehele monumentenvoorraad te realiseren, is schaal nodig. Met de Adviestool Duurzaam Monument kunnen adviezen sneller én meer doelgericht worden opgesteld. Ook andere erfgoedexperts krijgen met deze tool toegang tot onze kennisdatabase en kunnen energiescans uitvoeren.
De voordelen:
- De adviseur kan putten uit kennis over maatregelen, kosten, terugverdientijden, voordelen aandachtspunten, subsidies en regelgeving.
- Iedere bevinding op locatie kan uitgebreid geadministreerd worden met foto’s, notities eigenschappen en kenmerken. Zo kunnen bijv. bouwdelen, waardevolle elementen en installaties uitgebreid in kaart worden gebracht.
- De bevindingen worden met de rapportage module eenvoudig verwerkt tot een rapport. Hierin heeft de adviseur de mogelijkheid om de maatregelen uit de database in te laden om zo tot een passend advies te komen.
- Doordat de adviestool door meerdere erfgoed professionals wordt gebruikt delen we kennis en ervaring, wordt de database verrijkt en wordt jouw gemeentelijke informatie voor een breed publiek ontsloten.
Bij de ontwikkeling is nauw samengewerkt met Monumentenwachters in Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland. Inmiddels voeren de Monumentenwachters van 11 provincies ook energiescans met deze tool uit.
Toolbox
Duurzame ruimte
Voor overheden
De Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke Kwaliteit is samengesteld met beleidsinstrumenten die duurzaamheid, erfgoed en ruimtelijke ordening integreren. Voor én door gemeenten.
De voordelen:
- Informatie over maatregelen, kosten, terugverdientijden, voordelen aandachtspunten, subsidies en regelgeving.
- Bevindingen kunnen worden uitgewerkt met foto’s, notities eigenschappen en kenmerken. Zo kunnen bijvoorbeeld bouwdelen, waardevolle elementen en installaties uitgebreid in kaart worden gebracht.
- Bevindingen worden eenvoudig verwerkt tot een rapport.
- Doordat de adviestool door meerdere erfgoed professionals wordt gebruikt delen we kennis en ervaring, wordt de database verrijkt en wordt de gemeentelijke informatie voor een breed publiek ontsloten.
De ‘Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke kwaliteit’ is een samenwerking van De Groene Grachten, Duurzaam Bouwloket, MOOI Noord-Holland en de gemeente Waterland. De ontwikkeling is medemogelijk gemaakt door de VNG Innovatieve aanpakken, provincie Noord-Holland en diverse gemeenten.