De Groene Grachten gaat de grens over. Ook onze zuiderburen voelen de urgentie om hun erfgoed te verduurzamen. Het merendeel van de 101.000 erfgoedgebouwen in Vlaanderen hebben een zeer lage energiescore. Reden voor restauratiearchitectenbureau Erfgoed & Visie en De Groene Grachten om de handen ineen te slaan. Vandaag lanceerden wij in Antwerpen De Groene Menukaart voor Vlaanderen en het Energie- en Verduurzamingsadvies voor erfgoed gebouwen.
Duurzame Samenwerking
Het merendeel van de beschermde gezichten en monumenten in Vlaanderen heeft een zeer lage EPC-waarde. Veel van de eigenaren van deze gebouwen weten echter niet hoe ze dit kunnen oplossen en waar te beginnen. Een probleem dat Erfgoed en Visie met beide handen wil aanpakken. Daarom sloegen ze de handen ineen voor een unieke samenwerking met De Groene Grachten, met als doel de bewezen aanpak in Nederland voor duurzaamheidsadvies voor erfgoedgebouwen in Vlaanderen uit te rollen. Directeur Suze Gehem: “Met onze tools kan nu ook in Vlaanderen de verduurzaming van monumenten opgeschaald worden. In Erfgoed en Visie hebben we een kundige partner gevonden die onze visie deelt en net als ons gedreven is om erfgoed eigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen.”.
De Groene Menukaart België
In Nederland kennen monumenteigenaren De Groene Menukaart al als hét platform waar je terecht kan voor informatie over het verduurzamen van je monument. Voor de Vlaamse variant heeft Erfgoed en Visie de informatie in het platform aangepast aan de Vlaamse context. Eigenaren vinden op het platform naast verduurzamingsmogelijkheden ook informatie over Vlaamse subsidies, financiering en wetgeving voor de verduurzaming van erfgoedgebouwen. Het platform is gratis en voor iedereen beschikbaar, zie www.degroenemenukaart.be
Energie- en Verduurzamingsadvies (EVA)
Vanaf nu kunnen monumenteigenaren in Vlaanderen ook bij Erfgoed en Visie terecht voor integraal advies over de duurzame mogelijkheden voor hun pand. Hiervoor werkt het Vlaamse architectenbureau met de Adviestool van De Groene Grachten. Deze tool werd ontwikkeld op basis van kennis en data die we de afgelopen twaalf jaar verzamelden in meer dan 2.000 projecten.
Edith Vermeiren, CEO van Erfgoed en Visie: “De tools komen niets te vroeg. Ook in Vlaanderen merken we dat de vraag naar het verduurzamen van erfgoedpanden de afgelopen jaren enorm gegroeid is. Daarnaast merken we dat de kennis om deze panden energiezuiniger te maken ondermaats is, simpelweg omdat het vaak erg specifiek is. Met EVA krijgen eigenaren van een erfgoedpand zicht op alle mogelijkheden. We maken de koppeling naar financiële haalbaarheid, kijken naar het nut van verduurzaming en stellen samen de vraag of de kostprijs effectief zal lonen. Zo wordt op maat gekeken naar het gebouw zonder het erfgoed te schaden”.