Het zit erop. Met 630 mensen op de teller was De Week van het Duurzaam Erfgoed groter dan ooit. Tijdens de Webinar Woensdag, het Duurzaam Erfgoed Congres en de Erfgoed Excursies vierden we samen de duurzame toekomst van ons erfgoed. Een groot dankjewel aan iedereen die erbij was. En in het bijzonder aan alle sprekers die ons duurzaam hebben geïnspireerd.
Om ons erfgoed te behouden, moeten we het klaar maken voor de toekomst. Tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed werken we aan het versnellen van de duurzame transitie. Zo komt het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten om 40% CO₂-uitstoot te reduceren in 2030 een stuk dichterbij. Het was een week waarin we elkaar inspireren, kennis en ervaringen delen, innovaties presenteren en samen brainstormen over hoe we de doelstellingen wél gaan halen. Nu is het moment. De Week van het Duurzaam Erfgoed wordt mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten, in samenwerking met de Routekaart Verduurzaming Monumenten.
Webinar Woensdag
We trapten de week af met Webinar Woensdag. We leerden hoe monumenteigenaren ontzorgd worden tijdens het verduurzamingsproces. We ontdekten het belang om ons erfgoed ook klimaatadaptief te maken. We kregen inzicht in de circulaire keuzes die gemaakt kunnen worden tijdens renovaties. En we deden kennis op over de internationale verduurzamingstrends in Vlaanderen, Engeland en Portugal. Speciaal voor de Week werden deze twee reportages gemaakt, die als geen ander laten zien wat er zoal mogelijk is:
- Werelderfgoed locatie Pampus:
- College Hageveld:
Duurzaam Erfgoed Congres
Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres kwamen we fysiek bij elkaar om kennis uit te wisselen over thema’s zoals biobased oplossingen, circulariteit en klimaatadaptatie. Een dag met alleen maar hoogtepunten. Van luisteren naar duurzame pitches op de zeepkist tot aan het spelen van de ‘serious heritage & water game’ met de TU Delft.
Tijdens het plenaire programma ging dagvoorzitter Suze Gehem in gesprek met sprekers over big data, biobased restaureren en ACTIE voor musea. Norbert Schotte inspireerde de zaal met zijn betoog over social tipping points.
Ook aanwezig was staatssecretaris Gunay Uslu. Haar favoriete monument? Die vraag stelde leerling Eas gedurfd. Molen de Otter luidde het antwoord. Uslu reikte de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uit aan het Groot Tuighuis in Den Bosch en de Kattenstraat in Culemborg. Maar, zo benadrukte de staatssecretaris, alle verduurzamers van monumenten zijn natuurlijk winnaars.
Deze prachtige dag kon niet beter worden afgesloten dan met een Spoken Word van Atta de Tolk:
Bekijk de terugblik van het congres hier:
Erfgoed Excursies
Op vrijdag gingen we ouderwets op schoolreisje en brachten we een bezoek aan verduurzaamde erfgoedlocaties op vijf plekken in het land. Van historische boerderijen tot prachtige kerken en duurzaam industrieel erfgoed, elke excursie bracht ons langs unieke en bijzondere plekken. Op de boot door Alkmaar, op de fiets in Tilburg enwandelend door Deventer, Nijmegen en Maarhuizen.
Heeft u de excursie gemist? Niet getreurd. Ga op pad met de Wandel WebApp en bezoek duurzame musea, gezonde scholen, groene kerken en klimaatneutraal industrieel erfgoed door het hele land. Laat je verrassen door de verhalen en zie met eigen ogen dat monumenten duurzaam kunnen worden. Naar de Wandel WebApp.
Van duurzaam naar ‘duur-samen’
We kijken terug op een bijzondere week waarin we hebben geleerd dat het kán: een duurzame toekomst van ons erfgoed. Of zoals Atta de Tolk het zo mooi zei: ‘Door te behouden waar we van houden mag er meer worden geïnnoveerd. We hopen dat deze week iedereen duurzaam heeft geïnspireerd’.
Volg De Week van het Duurzaam Erfgoed via LinkedIn. En volg de Routekaart Verduurzaming Monumenten via deze website: www.duurzaamerfgoed.nl